Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliği ile, sisteme kayıt için son tarih bir ay uzatıldı. Akaryakıt sektöründeki yoğunluk nedeniyle yaşanan aksaklıkların önüne geçilmesi amacıyla, taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecilerine tanınan kayıt süresi 31 Ocak 2025'e kadar uzatıldı. Bu tarihe kadar sisteme kaydolanlar, donanım fiyatlarındaki yıl sonu artışından etkilenmeyecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabetin adil bir şekilde sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele edilmesi amacıyla önemli değişiklikler getirdi. Sistem, taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri için, taşıtlarına ve istasyonlarına gerekli donanımların takılması için daha fazla süre tanınmasını sağladı.
31 Aralık 2024'e kadar sisteme kaydolanlar, 2024 yılına ait fiyatlarla donanım alacak. Bu tarihe kadar yapılan kayıtlar, 30 Nisan 2025'e kadar montaj işlemlerinin tamamlanmasını sağlayacak ve bu süre zarfında, UTTS üzerinden yapılmayan akaryakıt harcamaları, vergi indiriminden faydalanmaya devam edecek.
Ancak, 1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında kaydolanlar için 2025 yılına ait donanım fiyatları geçerli olacak. Yine, montaj işlemleri 30 Nisan 2025'e kadar tamamlanabilecek ve akaryakıt giderlerinin vergi indirimi uygulaması devam edecek.
31 Aralık 2024'e kadar sisteme kaydolan akaryakıt istasyonu işletmecileri ve taşıt sahipleri, 2024 yılı hizmet bedelini ödeyecek. Montaj işlemleri, 30 Nisan 2025'e kadar yapılabilecek ve bu süreçte herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak.
1-31 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılan kayıtlarda ise 2025 yılı hizmet bedeli geçerli olacak. Montaj işlemleri yine 30 Nisan 2025'e kadar tamamlanacak ve cezai yaptırımlar söz konusu olmayacak.
31 Ocak 2025 tarihinden sonra kaydolan veya donanım montajlarını tamamlamayan taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek ve gerekli donanım kurulumlarını tamamlamayanlar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte, 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların, ithalatçı veya üreticileri tarafından Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ile piyasaya sürülmesi zorunlu hale gelecek. Ayrıca, mevcut taşıt tanıma sistemlerinde kullanılan taşınabilir cihazlar TTB ile değiştirilecek ve bu sayede standartlaşma sağlanarak usulsüzlüklerin önüne geçilecek.
TTB sayesinde, araç sahipleri farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alırken, sistem değişikliği nedeniyle yeni bir cihaz almak zorunda kalmayacak.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), 8 milyon taşıtın akaryakıt giderlerini elektronik ortamda takip ederek, yılda en az 15 milyar TL'lik kayıt dışı ekonominin engellenmesi hedefleniyor. Bu sistemle, taşınabilir cihazların montajı ve denetimi ülke genelinde hızla yayılıyor. Bugün itibariyle, 4 bin akaryakıt istasyonu bu sisteme entegre olmuş durumda ve 1,1 milyon TTB siparişi verilmiş bulunuyor. Yıl sonuna kadar siparişlerin 2 milyonu, kayıtlı istasyon sayısının ise 8 bini geçmesi bekleniyor.
Ülke genelinde, 1.500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen taşıtlara donanım montajı yapıyor. Akaryakıt istasyonlarında ise 450 teknik servis ve 2 bin personel, donanım hazırlıkları için görev alıyor. Bu süreçlerin tamamlanmasıyla, akaryakıt sektöründe daha verimli ve denetimli bir sistemin kurulması amaçlanıyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, sisteme kaydolmak için son tarih 31 Ocak 2025'e uzatıldı. Kayıt yaptıran taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işletmecileri, avantajlı fiyatlarla donanım alabilecek ve vergi indiriminden faydalanmaya devam edebilecek. Ancak bu tarihten sonra kayıtsız kalanlar, cezai yaptırımlarla karşılaşacak ve akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.
UTTS montaj işlemleriniz için Ozan Filo iletişime geçebilirsiniz.